Fra drøm til virkelighed

 

 Ansøg om interview

 Din værtsfamilie

Billeder

 

Din værtsfamilie

 

Findes den ideelle værtsfamilie?

De fleste deltagere ønsker at blive placeret i en værtsfamilie, som har to eller flere børn på deres egen alder, og som helst også går på samme skole. Selvfølgelig findes de, men der findes også gode værtsfamilier, hvor børnene er ældre og måske læser på universitetet, ligesom der findes familier uden hjemmeboende børn. Hjertelighed og gæstfrihed er nøglen til et vellykket ophold, så den ideelle værtsfamilie er den, som har forståelse for dine behov og gør, at du føler dig tryg og tilpas.

Hvor bor værtsfamilierne?

De fleste værtsfamilier bor i forstæderne til en større by, i mindre byer eller i landlige områder. Der er det nemmest for dig at tilpasse dig. Du vil møde mange interesserede mennesker, som gerne vil vise dig deres måde at leve på.

Den rigtige indstilling

Nøglen til et vellykket ophold er som sagt din værtsfamilie. De vil ikke betragte dig som gæst, men som et nyt familiemedlem. For at integrationen går så nemt som muligt, forventes det at du er åben, nysgerrig og har evnen til at tilpasse dig. Mange udvekslingsstudenter er bange for, at deres værtsfamilie ikke kommer til at opfylde deres forventninger.

Men omvendt har værtsfamilien også nogle forventninger, og de håber således at deres nye familiemedlem er åben, venlig, og interesseret og ikke arrogant eller forkælet. Deltager du aktivt i familielivet og deres aktiviteter og viser respekt for dine nye omgivelser, har du god mulighed for at integrere dig og leve i en fremmed kultur, som om det var din egen.

Frivillige værtsfamilier

Alle into‘s værtsfamilier er frivillige. Værtsfamilierne melder sig af idealistiske grunde. De er stolte over deres land og vil gerne give et ungt menneske mulighed for at opleve deres kultur og måde at leve på. Samtidig vil de gerne lære dig og din kultur at kende, og forme et venskab der varer for livet. 

USA, Tyskland, Argentina, og Brasilien modtager familierne ikke økonomisk tilskud for at have dig boende. I Australien og Spanien kan det være tilfældet, mens det er normalt i New Zealand, CanadaEngland, Irland og Skotland.

Hvordan finder vi værtsfamilierne?

Vores lokalrepræsentanter har alle mange års erfaring med udveksling. Det er dem som gør det muligt, at eleverne kommer af sted. At finde gode værtsfamilier er hårdt arbejde. Lokalrepræsentanterne bruger derfor meget tid på at gøre opmærksom på udveksling indenfor deres vennekreds, kollegaer, kirken og fritidsklubber for at finde nye værtsfamilier.

Udvælgelse af værtsfamilierne

En værtsfamilie skal lige som dig tilmelde sig for at kunne få lov til at optage en udvekslingselev. De skal udfylde flere formularer, bliver besøgt af en lokalrepræsentant, og der bliver indhentet anbefalinger af familien.

Godkendelse af værtsfamilierne

Familier der ønsker at tage imod en studerende, skal registreres først. Familien skal udfylde en formular, bliver besøgt af vores partnerorganisationer og deres referencer bliver tjekket.

I nogle lande som USA og Australien, er det almindeligt, at der af alle voksne familiemedlemmer kræves en attest for god opførsel. Det er først når familien har været igennem denne omfattende procedure, at de kan få lov at huse en studerende. Familierne bliver valgt uafhængigt af deres hudfarve, religion, og profession.

Hvilken familie skal være min værtsfamilie?

Det er familierne, der beslutter hvilke studerende de ønsker at inkludere, i deres familie. De ansatte i vores partnerorganisationer besøger familierne i udlandet og viser dem de studerendes profiler. Derefter tager familien kontakt til de studerende. I nogle tilfælde er der værtsfamilier, der vælger at huse 2 studerende.

Kan jeg afvise en værtsfamilie?

Som udgangspunkt kan du ikke afvise en familie. Vores erfaring viser, at man først kan tage stilling til, om man passer ind, når man bor med familien. into ønsker ikke, at man dømmer folk, man ikke kender. Værtsfamilien åbner deres hjem op for lige netop dig, og giver dig muligheden for at være udvekslingsstudent

Udfordringer i værtslandet

En sjælden gang kan der opstå misforståelser eller pludselige ændringer i en værtsfamilie. Det kunne eksempelvis være, at en af dine værtsforældre mistede sit arbejde, hvilket satte familien i en dårlig økonomisk situation. Det er vigtigt, at du drøfter dine tanker med værtsfamilien, med din lokale koordinator eller into-kontoret i Danmark. Du vil have adgang til et nødtelefonnummer, som du kan ringe til 24/7. Du skal som udgangspunkt sammen med din lokale koordinator, forsøge at finde en løsning. Hvis der opstår udfordringer, som ikke kan løses og som betyder, at du ikke længere er i stand til at bo hos din værtsfamilie, vil der efter en høring og en godkendelse fra vores partnere være mulighed for en overflytning til en ny værtsfamilie.

Til into‘s unikke orienterings-weekend vil du blive forberedt på forskellige situationer – sjove som svære – som du kan komme til at opleve i løbet af din udveksling.