Udvekslingsstudent i Østrig

Tag på et udvekslingsophold i bjergrige Østrig, der ligger i den tempererede klimazone midt i Alperne. Det medfører, at sommeren som regel byder på klart vejr og en hed, tør varme med temperaturer op til 25°C. Om vinteren er Østrig præget af høj sol og meget lave temperaturer, ofte ned til -20°C.

Bjerglandskabet og den alpine vintersport er vigtig for østrigerne og udgør et betydende erhverv i landet. Alpintski, snowboarding, langrend, ishockey og skihop er vigtige vintersportsgrene, og de østrigske atleter bliver betragtet som nogle af de dygtigste ski-udøvere i verden. Turisme bidrager også betydeligt til landets indtægter. Om sommeren er der gode muligheder for bjergvandring og -klatring, mens fodbold, cykling, svømning, vandski, basketball og ikke mindst ridning også er populære sportsgrene. Den spanske rideskole i Wien er berømt for sine resultater.

Det officielle sprog er tysk og er bortset fra mindre forskelle i tale- og stavemåder næsten identisk med det tysk, der tales i Tyskland. I Østrig tales dog også mange lokale dialekter. De fleste østrigere taler udmærket engelsk, og de unge taler det meget gerne.

Østrigs historie i Europa og det kulturelle miljø har bidraget til en bred vifte af verdenskunstnere især i musikkens verden. Komponister som Joseph Haydn, Franz Liszt, Franz Schubert, Anton Bruckner, Johann Strauss Sr. og Johann Strauss Jr. samt Arnold Schoenberg, Anton Webern og Alban Berg kommer fra Østrig. Wolfgang Amadeus Mozart blev født i Salzburg, mens en stor del af hans karriere blev tilbragt i hovedstaden Wien.

Af landets ca. 8,3 mill. indbyggere bor de ca. 2,4 mill. i området omkring Wien. Størsteparten af østrigerne (75%) tilhører den romersk-katolske tro. Østrig er kendt for det smukke landskab og naturen samt sin venlige og omgængelige befolkning.

Østrig ligger stadig i den gode ende, når du skal vurdere “value for money”. Selv om meget er dyrt i Europa, ligger Østrig statistisk godt, når man betragter den gennemsnitlige indkomst ifht. leveomkostninger.

Værtsfamilien i Østrig

Østrigerne er venlige, afslappede og imødekommende. Der er orden i sagerne, og det typiske hjem i Østrig er rent, ryddeligt og velplejet både ude og inde. De er generelt glade for hjemlige sysler, madlavning, havearbejde, udeliv og sportslige aktiviteter. Sociale events med en picnic i naturen eller grillfest i haven er almindelige, når de har fri.

Det østrigske køkken er kendetegnet ved retter med okse- eller svinekød samt en stor variation i brugen af grøntsager. Konditorkagerne er også kendte både i og udenfor Østrig, herunder delikatesser som Sachertorte, Krapfen som er en slags donuts fyldt med abrikosmos eller vanillecreme og strudel i mange forskellige udgaver, den mest berømte er nok Apfelstrudel.

Highlights

  • Fra 14 år
  • Mulighed for områdeønske
  • Mulighed for intensivt sprogkursus
  • Mange udflugtsmuligheder
Østrig
Længde

Skoleår

afrejse

August 2020

Velkomstcamp

Ingen camp

Pris

59.900DKK

High School ophold i Østrig

Østrig har et offentligt finansieret skolesystem. Grundskolen er obligatorisk og varer 9 år. Herefter fortsætter eleverne på en af mange ungdomsuddannelser af praktisk, teknisk eller universitetsforberedende karakter. Ungdomsuddannelserne varer mellem 1 og 4 skoleår.

Gymnasiedelen af den obligatoriske grundskole i Østrig har elever i alderen 15-18 år. Målet i gymnasiet er at bestå med A-niveau i de fag, man senere ønsker at bruge på en universitetsuddannelse. Der gives karakter i alle fag med en skala fra 1-5, hvor 1 er den højeste karakter.

De fleste gymnasier udbyder latin, græsk og moderne sprog som fransk, spansk, italiensk mfl. Der er særlig fokus på moderne sprog. Derudover udbyder mange af skolerne musik og sport.

Et typisk skema i gymnasiet indeholder følgende fag: religion, tysk, engelsk, fransk, historie, geografi, matematik, biologi, kemi, musik, billedkunst, idræt. Det samlede skema har omkring 30 ugentlige lektioner. Som oftest fortsætter eleverne på videregående uddannelser som universitet eller handelshøjskole efter endt eksamen i gymnasiet.

Elever i alderen 15-19 år kan også vælge en mere erhvervsrettet uddannelse på en erhvervsskole. Disse uddannelser skal forberede eleverne indenfor områder som økonomi, tekniske områder, kunstneriske og kreative fag, offentlige sociale erhverv eller landbrugsområdet. Som oftest fortsætter eleverne ud i egentlige job efter endt uddannelse på disse skoler.

I begge skoletyper er de fleste fag obligatoriske. Nogle få fag er valgfag, herunder som oftest de forskellige fremmedsprog.

Som oftest spiser eleverne frokost efter endt skoledag.

Into-elever indplaceres som udgangspunkt i de almindelige gymnasie-skoler. Elever kan på forespørgsel også indplaceres i en erhvervsskole, såfremt der er ønske om dette.

Sprogkrav og områdevalg i Østrig

Det er en fordel at du som udvekslingsstudent ved ankomst har et grundlæggende kendskab til det tyske sprog. Du vil hurtigt udvikle dine tysk-kundskaber, men det vil give dig en god start på dit udvekslingsophold i Østrig, hvis du har haft nogle lektioner hjemmefra.

into tilbyder ophold af både semester-varighed eller helt skoleår.

Første semester starter i slutningen af august/starten af september og slutter i februar. Andet semester begynder midt i februar og slutter omkring 1. juli.

Vi vil gøre vores bedste for at imødekomme eventuelle ønsker fra dig om at bo og gå i skole i en bestemt del af Østrig. Det kan fx. være i Wien / Salzburg for kultur-interesserede, eller det kan være i Tyrol for elever, som ønsker at bo nærmere bjergene. into kan dog ikke garantere, at ønsket kan opfyldes, da vi har som første prioritet at finde den bedst egnede skole og familie til dig.

 

Gratis og uforpligtende interview